De stikstofproductie van ganzen

Dat onze sector het momenteel (opnieuw) niet makkelijk heeft met alle gedoe rondom stikstof, CO2 en klimaat, moge duidelijk zijn. Toch is het juist nu enorm belangrijk om in gesprek te gaan én te blijven met diverse partijen. En dat levert soms verrassende resultaten op.

Zo mogen we komende maand de Gedeputeerde op ons erf ontvangen. Wij stuurden haar een uitnodiging die erg positief werd ontvangen. Yes! Een ander contactpersoon vanuit Provinciale Staten meldde ons deze week dat er een motie is aangenomen om te onderzoeken wat de stikstofproductie van ganzen is. Enorm belangrijk! Want waar een koe schijt en scheet in de wei of stal, en het omringende gras deze uitstoot opneemt en omzet naar kostbaar eiwit, schijten ganzen ook volop in natuurgebieden. Als je uitgaat van de rekensom dat 10 ganzen qua mest en vraat tellen voor 1 koe, en onze provincie aan zo’n 40.000 ganzen onderdak biedt, dan is het vrij logisch dat ook die beesten invloed hebben op de huidige problematiek. Goed nieuws dus dat dit verder onderzocht gaat worden.

Als laatste hadden we vanochtend de tweejaarlijkse kkm controle. Alles tiptop in orde! Hèhè, gelukkig, dat is weer achter de rug.

Tijd om eten te gaan koken. Morgen ga ik weer een dag op pad voor Boert Bewust. Benieuwd waar ik dit keer weer terechtkom…