Project omschrijving

Benodigdheden:

  • 1 kg schenkels (ongeveer 3 stuks)
  • 4 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
  • 100 gram cherrytomaatjes gehalveerd
  • 2 (rode) uien in niet al te grove stukken gesneden
  • 2 tenen fijngesneden knoflook
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
  • Rozemarijn
  • Een scheut rode wijn

Verwarm de oven voor op 175° C.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan.
Wacht tot de olie goed heet is en leg de schenkels erin.
Keer na 2 minuten om en bestrooi de gebakken zijde met peper en zout.
Keer de schenkels nogmaals om en bestrooi ook deze zijde met peper en zout.
Voeg een scheut rode wijn toe (hier wordt het vlees malser van).
Verwijder na 3 minuten de schenkels uit de pan en leg ze op een bord.
Verhit in dezelfde koekenpan wat vloeibare boter (laat het vocht van de olijfolie en de schenkels er gewoon in!). Als de boter bruin is, voeg je de knoflook en de ui toe.
Laat de knoflook en de ui glazig worden. Let op dat het niet zwart wordt!
Voeg vervolgens de bleekselderij en de cherrytomaatjes toe, roer het geheel goed door elkaar en breng het aan de kook.
Voeg achtereenvolgens de gezeefde tomaten en een halve eetlepel rozemarijn toe.
Eventueel kun je naar smaak nog peper en zout toevoegen. Roer alles opnieuw goed door elkaar en laat het aan de kook komen. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur.
Breng de inhoud van de pan over in een ovenschaal of braadslede. Leg de schenkels op het groentemengsel en bestrooi ze licht met rozemarijn.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven.
Rooster de schenkels in 120 – 150 minuten gaar.
Je kunt de merg uit het stuk bot van de schenkel na het roosteren vermengen met de groenten. Zelf heb ik dit niet gedaan maar het is mogelijk.

Dit gerecht is prima te combineren met zowel aardappels (kies bij voorkeur voor aardappelpuree), rijst of pasta. Een salade van rucola, tomaatjes en pijnboompitjes maakt het gerecht fris.

Eet smakelijk!