Stel, je komt uit het ziekenhuis met de uitslag van onderzoeksresultaten. En wat blijkt? Je hebt een beginnende dementie. De grond zakt onder je voeten vandaan… Je hebt nog zoveel plannen en je kan nog zoveel, maar nu volgt een onzekere tijd..

In de zomer van 2020 kwamen we in contact met Stichting Naburen. Deze stichting wil voor jonge mensen met dementie, een gemeenschap opzetten waarbij deze mensen een volwaardige rol krijgen. Het motto luidt: ‘ieder mens is van waarde en heeft iets waardevols bij te dragen!’. Voor mensen bij wie dementie is vastgesteld, valt het hele leven in elkaar. Ze raken arbeidsongeschikt en sociale contacten verwateren of verdwijnen zelfs helemaal. Het enige dat er is, is dagbesteding, waarbij je je maar aan moet passen aan activiteiten die je aangeboden worden. Maar wat jij zelf wil, daar wordt niet meer naar gevraagd.

Ingrijpend, verdrietig en heftig, ook voor andere gezinsleden. Daarom willen wij onze boerderij openstellen om er samen met Stichting Naburen een gemeenschap op te zetten, waar juist deze mensen een plek kunnen vinden. Met elkaar verzorgen we geiten en kippen, onderhouden we de moestuin, zetten we een theetuin op en runnen we de boerderijwinkel. In de werkplaats is ruimte om met hout te werken, en ben je het even zat, dan zoek je een lekker plekje bij de wei en geniet je van de omgeving, de koeien in de wei en de capriolen van rondvliegende zwaluwen.

Het is een bijzonder om als boerenbedrijf zo’n samenwerking aan te gaan. Spannend, uitdagend, gaaf en soms ingewikkeld. 

Nu, begin 2021, wordt er hard gewerkt aan de vergunningsaanvraag om de bestaande werkplaats om te bouwen tot een comfortabele woon- leefkeuken, inclusief sanitaire voorzieningen en een nieuwe plek voor de winkel. Voor mensen met dementie is voorspelbaarheid belangrijk, en dat staat dan ook voorop in de plannen die we uitwerken.

Ook hopen we binnenkort een begin te maken met de aanleg van de theetuin. In de theetuin kunt u straks genieten van een lekker kopje koffie of thee, met een lekker stuk taart of koek. Gemaakt van producten van eigen erf door mensen die te maken hebben met beginnende dementie. 

Wilt u meer informatie over het project, wilt u het project steunen of heeft u andere vragen of opmerkingen? Neem dan een kijkje op http://www.naburen.com